Tippek a megfelelő fűnyírótraktor vagy MINIRIDER kiválasztásához

A terület sajátosságai

Egy lejtőkkel és emelkedőkkel tarkított területre széles gumiabroncsokkal és nagyteljesítményű motorral szerelt traktort érdemes választani. Nagyobb, egyenetlen felületű területekre kiválóan alkalmasak a talajkövető vágóasztallal szerelt modellek.

A terület nagysága

A gyepfelület nagysága az egyik legfontosabb tényező a megfelelő gép kiválasztásakor. Ahhoz, hogy a helyes vágószélességet megállapítsuk, segítségünkre szolgál az alábbi táblázat, illetve a teljesítmény-szimbólum, mellyel minden traktor és MINIRIDER mellett találkozhatunk.

Gyűjtés, kiszórás, mulcsozás

1. Gyűjtés

Egy profi, makulátlan kinézetű, frissen nyírt gyepfelület kialakításához a kaszálékot gyűjteni, majd komposztálni kell. A gyűjtőzsák kiürítése minden modell esetében az ülésből kényelmesen elvégezhető.

2. Kiszórás

Egy deflektor segítségével a kaszálékot ki is szórhatjuk. Leginkább akkor ajánlatos ez, ha a lenyírt kaszálék ott maradhat
a területen.

3. Mulcsozás

A mulcsozás előnye, hogy a talajt a fűnyírás alkalmával a kiszórt, apró darálékkal egyúttal trágyázzuk is. A kaszálék így a benne rejlő tápanyagokkal természetes zöldtrágyaként újrahasznosul. A mulcsozást kifejezetten a csapadékban szegény nyári hónapokban ajánljuk, hogy a fűszálakat megóvjuk a kiszáradástól. Csaknem minden modellt fel lehet szerelni mulcskészlettel.

Meghajtások

Transzmatikus meghajtás

Kapcsolás megállás nélkül – a transzmatikus meghajtás kényelmes sebességváltást tesz lehetővé menet közben. Csupán a váltókart kell használni ahhoz, hogy az alapsebességet beállítsuk és már indulhatunk is. A fékpedállal lassíthatjuk a traktort, majd sebességváltás nélkül, a pedál felengedésével gyorsíthatunk. A traktor automatikusan újraindul azon a sebességen, amit korábban beállítottunk.

Hidrosztatikus meghajtás

A hidrosztatikus meghajtás a legmodernebb technológiát képviseli. Az önolajozó hidraulikus rendszernek köszönhetően kifejezetten ritkán igényel karbantartást és kivételesen masszív. Különlegessége, hogy hátsó kidobós traktorjaink esetében mind a haladási sebességet, mind a hátra-, illetve előremenetet fokozatmentesen, egy billenő pedál segítségével szabályozhatjuk. Így mindkét kezünk a kormányon maradhat, nincs kuplungozás és kapcsolás. A hidrosztatikus meghajtás lehetővé teszi a zökkenőmentes, pontos manőverezést. Típusonként változó, hogy a működtetés pedál vagy kézi váltó segítségével történik-e — de mindkét esetben kényelmes a vezetés.